Shiatsu Ryoho

“Shiatsu is als de liefde van een moeder. Drukken op het lichaam stimuleert de bronnen van het leven”. — Toru Namikoshi–

Shaitsu betekent letterlijk vingerdruk en vindt zijn oorsprong in de oosterse geneeskunde. Het is een combinatie van moderne westerse methoden van lichaamswerk, kennis van anatomie en fysiologie met traditionele massagetechnieken en de klassieke Chinese geneeskunde.

De therapie bestaat voornamelijk uit het geven van druk. Op een ontspannende manier en met gebruik van lichaamsgewicht wordt druk uitgeoefend op bepaalde punten op het lichaam. Meestal wordt de druk door de duimen uitgeoefend maar kan ook met handpalm of elleboog worden gegeven. Ook rotaties en strekkingen van gewrichten en spieren kunnen in de behandeling voorkomen. Shiatsu gaat uit van de mens in z’n geheel, daarom wordt tijdens de behandeling aan hoofd, nek, schouders, armen, rug, benen en voeten aandacht besteed. Het accent van de behandeling is afhankelijk van de klachten en kan variëren.

In het begin van de twintigste eeuw ontwikkelde de Japanner Tokujiro Namikoshi uit Anma de drukpuntmassage. Deze vorm van behandelen kreeg de naam Shiatsu Ryoho, wat letterlijk vingerdruktherapie betekent. Shiatsu Ryoho is een manueel toegepaste therapie die de vitale veerkracht van het lichaam versterkt. Vitale veerkracht is het vermogen om storende invloeden te weerstaan en disbalans in lichamelijk functioneren te boven te komen. In 1964 werd Shiatsu door de Japanse minister van Volksgezondheid erkend.

De werking van Shiatsu heeft altijd twee effecten: lokale pijnbestrijding en spierontspanning en het in balans brengen van het autonome zenuwstelsel. De vitaliserende processen in het lichaam worden door deze elkaar versterkende effecten geactiveerd en zorgen voor een goede gezondheid. Ook wordt de weerstand verhoogd en krijgen ziekten daardoor minder kans het lichaam binnen te dringen wat weer positief is voor het algehele welbevinden.

Klachten die met Shiatsu therapie kunnen worden verlicht:

  • RSI klachten
  • Rugpijn
  • Hoofdpijn
  • Tenniselleboog
  • Menstruatieklachten
  • Maag/darmklachten,
  • Nek- en schouderklachten
  • (Pijn)klachten ten gevolge van stress